A rozsdamentes acél termelés 60 millió tonna lesz 2023-ban

A MEPS előrejelzése szerint a globális nyers rozsdamentes acél termelés 2023-ban eléri a 60 millió tonnát. A növekedéshez jelentősen hozzájárulnak a kínai és indonéz acélgyártók.

A MEPS legfrissebb előrejelzései tekintetében kockázatok közé tartoznak a geopolitikai feszültségek és a vártnál hosszabb ideig tartó nyugati készletcsökkentési időszak. A csökkenő energiaköltségek és az inflációs nyomás mérséklődése azonban bizakodásra ad okot a rozsdamentes acél piacán.

Kínában 2022 negyedik negyedévében a vártnál magasabb volt a termelés a kormány azon döntése miatt, amely enyhíti a Covid-hoz kapcsolódó korlátozásokat. Ez a lépés felerősítette a piaci hangulatot, és ennek eredményeként a hazai acélgyártók megemelték termelésüket. Sőt, a hatóságok ösztönzik az eladósodott ingatlanszektort, amiről sok piaci szereplő úgy gondolja, hogy élénkíti a gazdasági tevékenységet.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Kína GDP-növekedése idén 5,2 százalékra emelkedik. Ennek támogatnia kell az olyan kulcsfontosságú, rozsdamentes acélt fogyasztó ágazatokat, mint az építőipar és a fogyasztói készülékek gyártása. Következésképpen a MEPS becslései szerint a rozsdamentes acél termelése 2023-ban eléri a 34 millió tonnát.